Wat is 5G?

5G is de volgende generatie techniek voor mobiele (draadloze) netwerken. De landelijke dekking van 4G is nog niet compleet omdat de steunzenders niet (kunnen) worden geplaatst. Ondanks dat komt 5G er alweer aan.

Wat is Glasvezel?

Een glasvezelaansluiting is ‘een glasvezelverbinding tot aan de woning. Het wordt ook wel Fiber to the Home (afgekort tot FTTH) genoemd. De belangrijkste eigenschappen van een glasvezelverbinding zijn de grote bandbreedte en de grote afstand waarover deze snelheid gerealiseerd kan worden. Een ander onderscheid is dat de snelheid waarmee je bestanden op internet kunt zetten (uploaden) even snel is als die waarmee je bestanden er vanaf kunt halen (downloaden).

Van nu naar morgen en een terugblik

In onze samenleving maken we telkens keuzes. Dat was vroeger zo en is nu niet anders blijkt uit deze voorbeelden:
  • Blijf ik mijn platenspeler gebruiken, stap ik over op Cd’s of wacht ik nog een tijdje op de eerste MP3-spelers? Nu is er ook nog de streamingdienst Spotify…
  • Koop ik nu nog een nieuwe set huistelefoons of gebruik ik vanaf nu alleen nog maar mijn mobiel en schaf ik die vaste telefoonlijn af?
  • Koop ik een nieuwe laptop of stap ik volledig over op een tablet waarmee ik straks ook alles (schijn) te kunnen?
De technische ontwikkelingen gaan snel. We worden steeds weer gedwongen naar de toekomst te kijken. Alles wordt mooier, handiger, sneller en vaak eenvoudiger.
Maar terugkijkend naar het verleden blijkt, dat het niet een ‘of-of’ keuze was, maar dat het uiteindelijk een ‘en-en’ situatie is geworden.Keuzes maken we altijd op basis van kosten, efficiency en beleving. Soms spelen nostalgische gevoelens een belangrijke rol. Denk aan de huidige open haarden, het houden van BBQ’s, de revival van de LP’s, enz.Zoals het er nu naar uitziet, zal dat ook voor Glasvezel en 5G het geval blijken te zijn. Televisiekijken via 5G of uw fotoalbum op internet bewerken zal met 5G zeker mogelijk zijn. Maar dat zal zeker de eerste periode (jaren) onbetaalbaar zijn. En tegen de tijd dat het betaalbaar wordt, zijn we zo 8 tot 10 jaar verder. Hier is glasvezel het beste en betrouwbaarste alternatief. Echter als je niet thuis bent, heb je niks aan je glasvezelverbinding. Dan neemt 5G het over. Bijvoorbeeld:
  • Als je navigatiesysteem je vertelt dat door files de reistijd minder wordt als je een andere route neemt.
  • Of als lopend door de stad je smartphone je laat horen, dat er een onbekende bij jou thuis aanbelt en vervolgens achteromloopt, alwaar hij van plan is om via de achterdeur binnen te komen…
In deze gevallen is 5G door zijn directe response en geringe gegevensverkeer betaalbaar en effectief.

Wanneer glasvezel en wanneer 5G?

Glasvezel is uitermate geschikt voor zwaar internetverkeer op een vaste locatie. Dus voor snelle overdracht van veel gegevens. Denk aan televisieprogramma’s en uitwisseling van je gegevens met internet, zoals streaming van films, televisie, foto’s, muziek, back-ups van je computer, tablet, smartphone, in de cloud werken enz.

Maar 5G heb je juist nodig, als je ergens anders bent. 5G zal straks een grote rol gaan spelen in het verkeer, waarin de intelligente auto’s straks met elkaar, met de hulpdiensten en je huis gaan praten. En een toenemend aantal apparaten in huis zullen continu in verbinding staan met jou, jouw auto, je telefoon, je tablet enz.

Toekomstmuziek? Nee hoor. Het is nu al in ontwikkeling en met veel geld verkrijgbaar.

Wanneer komt 5G in Nederland?

Het is er al. In Noord-Groningen is een proef gestart met supersnel 5G-mobiel internet. De omgeving van Loppersum is het eerste plattelandsgebied ter wereld, dat zo’n netwerk krijgt. Het is wel een testnetwerk om te onderzoeken op welke manier een 5G-mobiel netwerk het beste ingericht kan worden. Op dit moment is er namelijk nog geen wereldwijde standaard. Dat kan nog wel even, wellicht jaren, duren. Voor de laatste ontwikkelingen, zie ook ons nieuwsbericht Is de uitrol van 5G netwerken nabij?

5G-doelstelling EU 2020-2025

De EU heeft afgelopen september wel de doelstelling gepubliceerd, waarin de landen verplicht worden om 5G uiterlijk in 2020 in minstens 1 grote stad in het land volledig dekkend te hebben. Vervolgens moeten de inwoners op het platteland in 2025 over 5G kunnen beschikken. En dan moet het 5G-mobiele netwerk ook dekkend zijn op alle hoofdwegen. Dus afgezien van natuurgebieden moet 5G dan in het hele land goed te ontvangen zijn. Net zoals 4G dat nu moet zijn in Nederland. Helaas zijn er nog heel veel inwoners, die allang blij zijn als ze 3G in hun huis gebruiken kunnen.

Samengevat, het wordt en glasvezel én 5G. Op 5G moeten we waarschijnlijk nog een flink aantal jaren wachten. Maar glasvezel is al een flink aantal jaren beschikbaar. Die stap moet en kan ook in onze wijken dus nu worden gezet.