Veelgestelde vragen

Hieronder treft u een aantal vragen die vaak worden gesteld en waarop u hier een antwoord kunt vinden. Als u op de vraag klikt ziet u het antwoord verschijnen.

Moet ik opnieuw aanmelden?
U heeft zich waarschijnlijk al aangemeld door in december €25 over te maken naar de Stichting Glasvezel Noord Lelystad. Dat was een intentie en met ruim 450 aanmeldingen is de Stichting verder gegaan. Nu meldt u zich aan als abonnee. Met een verplichting.
Bij 500 abonnees wordt glasvezel gratis aangelegd en krijgt u uw €25 terugbetaald.

Wordt Reggefiber-KPN mijn provider?
Neen, Reggefiber-KPN laat het Netwerk aanleggen en beheert het Netwerk. Daarna stelt deze beheerder het Netwerk ter beschikking aan providers, waarvan KPN zelf er één is.

Wat is een (service)provider?
Een (service)provider is een organisatie die diensten levert over, in dit geval, het glasvezelnetwerk. Naast internet verzorgen de meesten ook telefonie- en televisiediensten. Daarnaast kunnen aanvullende diensten (zoals bijvoorbeeld voor gebouwbeveiliging) worden aangeboden. U kunt een abonnement afnemen bij een beschikbare provider naar keuze.

Welke providers zijn er straks?
In Lelystad waar al glasvezel is aangelegd zijn de volgende providers beschikbaar:

  • Telfort
  • KPN
  • XS4ALL
  • T Mobile
  • online.nl
  • Tele2
  • Solcon

Deze providers bieden tegen verschillende tarieven vanaf circa €45 per maand een all-in-one pakket aan met verschillende zenderpakketten.

Gratis aanleggen, maar de overige kosten?
Het goedkoopste all-in-one pakket (op dit moment) van een provider in Lelystad kost circa €45 per maand.
Maandelijkse kosten zijn hoger voor een meer uitgebreid zenderpakket en / of andere opties, zoals Spotify / Netflix …

Kan ik ook Ziggo als provider kiezen?
In principe kunt u Ziggo als tweede aansluiting op uw woning nemen, maar Ziggo via de gratis glasvezel aansluiting kan helaas niet. Wel bieden enkele providers als extra Ziggo-Sport aan in hun pakket.

Gaat mijn internet er op vooruit?
Dat hangt af van wat voor internetaansluiting u nu heeft. Zeker als het nu een xDSL aansluiting is, krijgt u een veel betere verbinding. Om klaar te zijn voor de toekomst willen wij graag een glasvezelnetwerk in de grond wat is berekend op toekomstige veranderingen zonder beperkingen tegen een gelijkwaardig tarief als wat u nu gewend bent. Met name op het gebied van zorg gaat er de komende jaren heel veel veranderen.

Heb ik in mijn woning nieuwe kabels nodig?

Op het glasvezelmodem kunnen de bestaande televisie- , telefoon- en/of internetkabels gemakkelijk worden aangesloten. Ook draadloos internet blijft gewoon mogelijk. Voor digitale televisie heeft u misschien een speciale nieuwe kabel nodig die zal worden meegeleverd bij de decoder of set-up box voor digitale televisie.

Ik heb een alarmsysteem, werkt dit in combinatie met glasvezel?
Alarm systemen voorzien steeds meer in nieuwe techniek. Glasvezel is zo’n nieuwe techniek. Nieuwe klanten van alarmsystemen krijgen kastjes uitgeleverd die al zijn ingericht voor deze nieuwe techniek. Bestaande klanten van alarmering doen er goed aan navraag te doen bij hun leverancier. Veelal is een omwisseling van een kastje voldoende. Advies: leg de vraag voor aan uw leverancier. Zij kunnen u voorzien in het juiste antwoord of aanpassing noodzakelijk is.

Wordt mijn WiFi sneller?
Uw WiFi verbinding in uw huis kan inderdaad sneller worden. Maar dat hangt volledig af van uw eigen WiFi installatie.

Heeft mijn WiFi een beter bereik in huis?
De WiFi verbinding in uw huis kan een beter bereik krijgen. Dat is afhankelijk van de grootte van uw huis en gebruikte bouwmaterialen. In sommige gevallen zult u het bereik moeten vergroten met een eigen WiFi installatie.

Moet ik zelf kabels trekken in huis?
Nee, dat hoeft u niet te doen. Er zal alleen in de meterkast een kabel binnenkomen. De installatie vindt altijd in overleg met uw daar plaats.

Moet ik extra investeren in nieuwe kastjes bij de tv, computer, etc.?
Nee, dat is niet nodig. U kunt in principe uw huidige infrastructuur gebruiken. Wel krijgt u waarschijnlijk een router en een set-up box voor de tv van uw provider.

Is de verbinding geschikt voor 4K en/of 8K televisie in de toekomst??
Ja, zeker.

Met hoeveel tv’s kan ik tegelijkertijd kijken?
Dat hangt van uw provider af. Is nu nog niet bekend.

Hoeveel sneller/beter is een glasverbinding vergeleken met Ziggo/KPN?
De verbinding is in ieder geval beter. U heeft uw eigen glasvezel en deelt die niet met uw buren. De snelheid is afhankelijk welk abonnement u neemt. Maar vanaf uw computer naar het internet toe is het zeker 10x sneller. Omgekeerd is het maximaal 2,5x zo snel als de theoretisch maximale snelheid van Ziggo, nl. 1.000 Mbit/s.

Uit welke pakketten kan ik kiezen?
Dat wordt pas duidelijk als u een provider heeft gekozen.

Wat is het zenderpakket wat wordt aangeboden?
Dat kunt u kiezen bij uw provider. De providers zullen u naar verwachting zelf een aanbieding doen.

Kan ik wisselen van serviceprovider?
Als er meerdere providers hun diensten gaan aanbieden dan kunt u overwegen om te wisselen. Houd er rekening mee dat de diensten normaal gesproken voor de periode van een jaar vastliggen.

Ik heb nu een router in bruikleen, als ik wordt aangesloten op glasvezel krijg ik hier dan een vervangende router voor terug?
De router die u nu in bruikleen heeft van uw huidige provider gaat, als u eenmaal bent omgezet naar een provider op het glasvezelnetwerk, retour naar uw oude provider. U krijgt een nieuwe router als u wordt aangesloten.

Ik heb nu kabel, is het glasvezelpakket vergelijkbaar qua snelheid en kosten?
Het glasvezelpakket is sneller. Met snelheden van minimaal van 100mb/sec oplopend tot 1000mb/sec en dan ook nog eens symmetrisch, dat wil zeggen gelijke snelheid upload en download. De upload snelheid bij kabel is ongeveer 1/10 van de downloadsnelheid, die de kabelmaatschappij haar klanten biedt. Wij streven ernaar het complete pakket met vergelijkbare diensten aan te bieden voor een prijs die ongeveer gelijk ligt aan uw huidige pakketprijs.

Ik heb geen computer, waarom moet ik perse internet in mijn pakket?
Ja, omdat tv en telefonie via glasvezel gaan over het internet. Vandaar dat u bij deze twee diensten ook altijd internet hebt. Niet iedereen heeft een computer, dat geldt met name voor een groep ouderen. Toch neemt het gebruik van tablets en smartphones ook bij die groep steeds meer toe. Het aantal diensten via internet (bijv. voor zorg) zal in de toekomst waarschijnlijk gaan toenemen.

Heb ik dat snelle internet wel nodig voor alleen wat browsen en emailen?
Voor eenvoudig internetgebruik heeft u de hoge snelheden niet nodig. Voor televisie ligt dat anders, omdat de snelheid van de informatiestroom verband houdt met de kwaliteit van het signaal. De ontwikkelingen op dit gebied gaan erg snel en de overstap van HD naar 4K televisie zal niet zo lang meer op zich laten wachten. Daarnaast raken we steeds meer gewend aan de snelheid van het ophalen van grote bestanden, bijv. via de browser. Zonder snel internet zouden diensten die in de toekomst beschikbaar komen mogelijk niet kunnen worden aangeboden via uw huidige provider.

Kan ik mijn telefoonnummer en/of e-mailadres behouden?
In principe leveren alle providers voor telefoondiensten een optie voor nummerbehoud van uw vaste telefoon. Als u een mailservice via uw huidige provider heeft kan dat niet worden behouden. Het is aan te raden om een email account te regelen bij een ‘gratis’ provider zoals hotmail of google, maar misschien nog beter is een eigen domeinnaam plus email account te regelen bij een hostingprovider. Dit hoeft maar weinig te kosten en bij elke overstap behoudt u uw eigen email adres(sen).

Wat is interactieve televisie, tablet televisie en HDTV?
Met interactieve televisie van je provider bepaal jij wat je kijkt en wanneer je kijkt. Via de tv-ontvanger kun je gemiste tv-programma’s terugkijken en films huren. Tablet televisie is het kijken van televisie op je tablet via een browser of app. Je kunt bijv. via de browser ook extra diensten als Netflix bekijken of video-on-demand voor films en series. HbbTV staat voor hybrid broadcast broadband televisie en kan extra informatie die naast het tv-signaal wordt meegestuurd weergeven. Tenminste, als de zenders dat signaal leveren, de tv in staat is dat weer te geven en de provider het signaal herkent en kan verwerken.

Kun je via glasvezel 2 tv’s op verschillende kanalen tegelijk kijken?
Ja, in principe wel. Het hangt wel af van de provider hoe dat moet worden opgezet, via een extra settop box of een smartcard in de tv.

Heeft het Internet of Things (IoT) hoge internetsnelheden nodig?
Kenmerk van deze Internet of Things is hun beperkte datagebruik. Deze data, zelfs bij veel apparaten, die over deze mogelijkheden beschikken (misschien al bij u thuis) gebruiken veel minder data dan het streamen van een 4K televisie-uitzending. Het glasvezelnetwerk zal meer dan voldoende capaciteit hebben om hierin te voorzien.

Hoe snel is het glasvezelnetwerk van Glasvezel Noord Lelystad?
Dat hangt natuurlijk af van het toekomstige netwerk, maar dat zal waarschijnlijk liggen tussen de 100 MB/sec en 1 GB/sec. Er worden mogelijk meerdere abonnementen aangeboden, hoe sneller hoe duurder.

Moet mijn tuin / bestrating opengebroken worden?
Nee, de glasvezelkabel wordt onder de grond naar de voorgevel van uw huis gebracht. Het kan zijn, dat bij de gevel een gat gegraven wordt om de kabel naar de meterkast te brengen.

Heb ik andere versterkers nodig voor het signaal in de meterkast?
Dat wordt geregeld door uw provider.

Waar wordt het glasvezelmodem geplaatst?
De glasvezel wordt normaal gesproken aangelegd tot in de meterkast. Hier wordt het glasvezelmodem gemonteerd.

Hoe wordt het modem aangesloten?
Pas als de abonnementen bekend zijn is duidelijk of er een monteur het modem komt aansluiten of dat u dat zelf kunt doen. De kosten zijn ook daarvan afhankelijk.

Heeft u in deze lijst niet uw vraag gevonden, dan kunt u contact met ons opnemen.