Hieronder treft u een aantal vragen die vaak worden gesteld en waarop u hier een antwoord kunt vinden. Als u op de vraag klikt ziet u het antwoord verschijnen.

Waarom zou ik glasvezel moeten willen?

Daarom!
  1. De bandbreedte is veel groter. Concreet de directe mogelijkheid tot snelheden van 1000Mb (up & down). Dit lijkt misschien nu nog niet interessant maar al het aanbod stijgt qua verbruik aan bandbreedte. TV’s worden van betere kwaliteit (HDR 4K, OLED TVs, SUPER UHD 4K TVs, ULTRA HD 4K TVs, Smart TVs) en eisen meer bandbreedte. Hetzelfde geldt voor internetgebruik (streaming beeld en geluid, foto en filmkwaliteit neemt toe). Ook dit vergt hogere snelheden. Meer gebruikers per aansluiting.
    Ook worden in de toekomst steeds meer diensten digitaal (voorbeeld: digitale belastingaangifte, aanvraag paspoort, zorgvragen, “internet of things”…) en vergen een stabiele en betrouwbare snelle verbinding.
  2. ADSL, het huidige koper van KPN, is in de toekomst geen concurrent meer en zal waarschijnlijk binnen een paar jaar onbruikbaar zijn. Dan blijft Ziggo als enige aanbieder in onze wijken over. Deze heeft nu met de huidige set-up een limiet van 200Mb downloaden / 20Mb uploaden. Dit verouderde Coax “Casema” netwerk kan nooit de bandbreedte halen van glasvezel.
  3. Stabiliteit: Ziggo en ADSL aanbieders garanderen geen 1 op 1 verbinding. Dit is merkbaar door vertragingen op het netwerk. Iemand aangesloten bij Ziggo merkt regelmatig dat het laden van content stagneert en opnieuw gestart moet worden of de verbinding valt kort weg. Onstabiel dus en niet betrouwbaar. Bij glasvezel heb je de bandbreedte volledig voor jezelf.
  4. Het glasvezelnetwerk is een vernieuwde infrastructuur welke door meerdere aanbieders gebruikt kan worden (voorbeelden: Caiway, KPN, NLE, Online, Tele 2, Telfort, T-mobile, XS4All, Youfone, Ziggo). Hier is weer een gezonde keuze voor meerdere aanbieders en hun content.
  5. De kosten voor glasvezel zijn even hoog als een Ziggo “all-in-one” pakket. Maar nu worden via glasvezel standaard al veel hogere bandbreedtes/snelheden geboden. Daarbij zullen de kosten niet stijgen zoals dit bij Ziggo waarschijnlijk wel gaat gebeuren de komende jaren.

Algemene vragen

Wat zijn de voordelen van glasvezel t.o.v. de kabel of telefoonaansluiting?
Glasvezel biedt gelijke snelheden als de kabel, maar is zeker sneller als de koperaansluiting voor de telefoon. Het belangrijkste verschil zit eigenlijk in het feit de de upload- en download-snelheden gelijk zijn.

Waar wil Glasvezel Noord Lelystad een netwerk aanleggen?
In de wijken Flevo Golfresort, Golfpark, Parkhaven, Houtribhoogte en Lommerrijk.

Waarom een stichting?
▪ wij hebben geen leden
▪ wij zijn geen commerciële instelling
▪ op basis van onze doelstelling beveelt de notaris deze vorm aan
▪ wij moeten een rechtspersoon vormen in onze contacten met overheden en marktpartijen

Is mijn apparatuur wel geschikt voor glasvezel?
Waarschijnlijk wel, hangt af van providers. Als uw televisie niet al te oud is en u die nu al voor interactieve televisie gebruikt kunt u die ook straks gebuiken. Als u nu een smartcard heeft voor Ziggo is het mogelijk dat die straks vervangen kan worden door een van de nieuwe provider, maar dat kunnen we nu nog niet zeggen. Netwerk apparatuur kan zo goed als zeker worden gebruikt, maar deze dient wel geschikt te zijn voor de hogere snelheden die u straks aangeboden krijgt. Anders valt u terug op snelheden van uw huidige netwerk. Datzelfde geldt ook voor de kwaliteit en specificaties van netwerk kabels in huis.

Wat zijn de kosten voor een aansluiting?
De kosten zullen pas bekend zijn als we de kosten voor aanleg van het netwerk in beeld hebben en weten welke providers hun diensten aanbieden.

Wat is glasvezel en hoe werkt het?
Een glasvezel is een dunne draad van glas. Via de glasvezel wordt informatie getransporteerd met de hoogste snelheid die mogelijk is: de snelheid van het licht. De lichtsignalen verplaatsen de gegevens, bijvoorbeeld voor internet, telefonie en televisie. Bij koperdraad (de huidige telefoonlijnen en televisiekabels) gaat dit via elektrische stroompjes. Glasvezel is velen malen sneller dan de huidige kabels en heeft een enorme capaciteit. Vandaar dat glasvezel veel meer mogelijkheden heeft dan ADSL of kabel.

Waarom glasvezel?
Volgens de huidige stand der techniek is een glasvezelnetwerk het snelst denkbare netwerk met de grootste bandbreedte. Bij een glasvezelnetwerk is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Bij een kopernetwerk is dit niet het geval. Dit is van belang voor het versturen van grote bestanden zoals films, foto’s, het werken in de cloud, werken vanaf huis en bijvoorbeeld beeldbellen in HD op een groot scherm. Daarnaast is een glasvezelnetwerk duurzaam het verbruikt tot 50% minder energie dan een kopernetwerk.

Gaat mijn internet er op vooruit?
Dat hangt af van wat voor internetaansluiting u nu heeft. Zeker als het nu een xDSL aansluiting is krijgt u een veel betere verbinding. Om klaar te zijn voor de toekomst willen wij graag een glasvezelnetwerk in de grond wat is berekend op toekomstige veranderingen zonder beperkingen tegen een gelijkwaardig tarief als wat u nu gewend bent. Met name op het gebied van zorg gaat er de komende jaren heel veel veranderen.

Wie kan zich aanmelden?
Iedereen die woont in de genoemde wijken (zie onze homepagina). Zowel particulier als zakelijk, maar dan zal de inhoud van de pakketten verschillen). Zo wordt televisie niet in een zakelijk pakket aangeboden. Aanmelden kan pas op het moment dat onze plannen zo ver zijn dat we weten wat de kosten bedragen.

Kan ik mij ook aanmelden als ik niet in een van de genoemde wijken woon?
In principe beperken we ons tot de genoemde wijken (zie homepagina).

Wanneer start de aanleg van het glasvezel netwerk?
Op dit moment zijn we nog in de verkenningsfase. Pas als wij een keuze hebben gemaakt met welke partijen wij in zee gaan en een planning is gemaakt kunnen we hier meer over zeggen.

Heb ik in mijn woning nieuwe kabels nodig?

Op het glasvezelmodem kunnen de bestaande televisie- , telefoon- en/of internetkabels gemakkelijk worden aangesloten. Ook draadloos internet blijft gewoon mogelijk. Voor digitale televisie heeft u misschien een speciale nieuwe kabel nodigdie zal worden meegeleverd bij de decoder voor digitale televisie.

Ik heb een alarmsysteem, werkt dit in combinatie met glasvezel?
Alarm systemen voorzien steeds meer in nieuwe techniek. Glasvezel is zo’n nieuwe techniek. Nieuwe klanten van alarmsystemen krijgen kastjes uitgeleverd die al zijn ingericht voor deze nieuwe techniek. Bestaande klanten van alarmering doen er goed aan navraag te doen bij hun leverancier. Veelal is een omwisseling van een kastje voldoende. Advies: leg de vraag voor aan uw leverancier. Zij kunnen u voorzien in het juiste antwoord of aanpassing noodzakelijk is.

Diensten op het netwerk

Wordt mijn WiFi sneller?
Uw WiFi verbinding in uw huis kan inderdaad sneller worden. Maar dat hangt volledig af van uw eigen WiFi installatie.

Heeft mijn WiFi een beter bereik in huis?
De WiFi verbinding in uw huis kan een beter bereik krijgen. Dat is afhankelijk van de grootte van uw huis en gebruikte bouwmaterialen. In sommige gevallen zult u het bereik moet vergroten met een eigen WiFi installatie.

Moet ik af van Ziggo/KPN?
Nee, dat hoeft niet. U heeft dan wel dubbele maandlasten. De overgang naar het glasvezelnetwerk gaat in overleg met u. Uw kunt gewoon de opzegtermijn bij uw abonnementen bij Ziggo/KPN afmaken voordat u overstapt.

Welke aanbieders zijn er als ik glasvezel heb?
De aanbieders zullen pas bekend zijn in december. Zij zullen dan de leden benaderen met hun aanbiedingen. U kunt zelf uw gewenste aanbieder kiezen.

Moet ik zelf kabels trekken in huis?
Nee, dat hoeft u niet te doen. Er zal alleen in de meterkast een kabel binnenkomen. De installatie vindt altijd in overleg met uw daar plaats.

Moet ik extra investeren in nieuwe kastjes bij de tv, computer, etc.?
Nee, dat is niet nodig. U kunt uw huidige infrastructuur gebruiken.

Is de verbinding geschikt voor 4K en/of 8K televisie in de toekomst??
Ja, zeker.

Met hoeveel tv’s kan ik tegelijkertijd kijken?
Dat hangt van uw aanbieder af. Is nu nog niet bekend.

Hoeveel sneller/beter is een glasverbinding vergeleken met Ziggo/KPN?
De verbinding is in ieder geval beter. U heeft uw eigen glasvezel en deelt die niet met uw buren. De snelheid is afhankelijk welk abonnement u neemt. Maar vanaf uw computer naar het internet toe is het zeker 10x sneller. Omgekeerd is het maximaal 2,5x zo snel als de theoretisch maximale snelheid van Ziggo, nl. 1.000 Mbit/s.

Uit welke pakketten kan ik kiezen?
Dat wordt pas duidelijk als we een of meerdere serviceproviders hebben gekozen.

Wat is het zenderpakket wat wordt aangeboden?
Dat wordt pas duidelijk als we een of meerdere serviceproviders hebben gekozen.

Wat is een serviceprovider?
Een service provider is een organisatie die diensten levert over, in dit geval, het glasvezelnetwerk. Naast internet verzorgen de meesten ook telefonie- en televisiediensten. Daarnaast kunnen aanvullende diensten (zoals bijvoorbeeld voor gebouwbeveiliging) worden aangeboden. U kunt een abonnement afnemen bij een beschikbare service provider naar keuze, als er sprake is van meerdere providers.

Wat is de relatie tussen de providers en de stichting?
De stichting houdt zich bezig met de planning en aanleg van het netwerk. Zonder diensten is er geen TV, internet en telefonie op het netwerk beschikbaar, dus moeten wij op zoek naar serviceproviders die hun diensten mogen leveren op ons netwerk.

Wat is het verschil tussen de providers en de stichting?
De stichting zorgt voor de aanleg en het beheer van het netwerk. De serviceprovider levert de diensten op het netwerk. Het kan zijn dan er uit meerdere providers is te kiezen en dat het aanbod van diensten verandert.

Is er een keuze uit meerdere serviceproviders?
Dat hangt af van de vervolgstappen in het project. Zover zijn we op dit moment echter nog niet.

Wat moet ik doen om over te stappen?
Pas als u weet wanneer uw aansluiting gereed is zegt u de diensten van uw oude leverancier op. Houdt daarbij rekening met een eventuele opzegtermijn. U kunt ook kortere tijd beide aansluitingen naast elkaar laten werken. De kosten zijn natuurlijk hoger, maar u weet zeker dat de dienstverlening door kan gaan.

Is het mogelijk om over deze glasverbinding bijv. Ziggo of KPN diensten af te nemen?
Het is onwaarschijnlijk dat Ziggo of KPN hun diensten willen aanbieden op ons netwerk. Ziggo biedt diensten uitsluitend aan op hun eigen kabelnetwerk. KPN heeft al kenbaar gemaakt niet geīnteresseerd te zijn in het leveren van diensten op ons netwerk. In de toekomst kan echter alles veranderen.

Kan ik wisselen van serviceprovider?
Als er meerdere providers hun diensten gaan aanbieden dan kunt u overwegen om te wisselen. Houd er rekening mee dat de diensten normaal gesproken voor de periode van een jaar vastliggen.

Wordt bij een zakelijk abonnement ook televisie aangeboden?
Nee, in een zakelijk pakket zit geen televisie. Als u dat wilt kunt u beter een particulier abonnement nemen.

Ik heb nu interactieve televisie met de optie opnemen/afspelen, kan dit met glasvezel ook?
De serviceproviders zullen ook interactie televisie aanbieden. Afhankelijk van de provider zal dan een settop box of smartcard nodig zijn. Dan hangt het van uw televisie of HDD recorder af of u kunt opnemen. Dat zal pas duidelijk zijn als de providers bekend zijn. Mogelijk dat een provider ook een mediabox met harddisk recorder levert, zoals Ziggo nu doet.

Ik heb nu een router in bruikleen, als ik wordt aangesloten op glasvezel krijg ik hier dan een vervangende router voor terug?
De router die u nu in bruikleen heeft van uw huidige provider gaat, als u eenmaal bent omgezet naar een provider op het glasvezelnetwerk, retour naar uw oude provider. U krijgt een nieuwe router als u wordt aangesloten.

Ik heb nu kabel, is het glasvezelpakket vergelijkbaar qua snelheid en kosten?
Het glasvezelpakket is sneller. Met snelheden van minimaal van 100mb/sec oplopend tot 1000mb/sec en dan ook nog eens symmetrisch, dat wil zeggen gelijke snelheid upload en download. De upload snelheid bij kabel is ongeveer 1/10 van de downloadsnelheid, die de kabelmaatschappij haar klanten biedt. Wij streven ernaar het complete pakket met vergelijkbare diensten aan te bieden voor een prijs die ongeveer gelijk ligt aan uw huidige pakketprijs.

Ik heb geen computer, waarom moet ik perse internet in mijn pakket?
Ja, omdat tv en telefonie via glasvezel gaan over het internet. Vandaar dat u bij deze twee diensten ook altijd internet hebt. Niet iedereen heeft een computer, dat geldt met name voor een groep ouderen. Toch neemt het gebruik van tablets en smartphones ook bij die groep steeds meer toe. Het aantal diensten via internet (bijv. voor zorg) zal in de toekomst waarschijnlijk gaan toenemen.

Heb ik dat snelle internet wel nodig voor alleen wat browsen en emailen?
Voor eenvoudig internetgebruik heeft u de hoge snelheden niet nodig. Voor televisie ligt dat anders, omdat de snelheid van de informatiestroom verband houdt met de kwaliteit van het signaal. De ontwikkelingen op dit gebied gaan erg snel en de overstap van HD naar 4K televisie zal niet zo lang meer op zich laten wachten. Daarnaast raken we steeds meer gewend aan de snelheid van het ophalen van grote bestanden, bijv. via de browser. Zonder snel internet zouden diensten die in de toekomst beschikbaar komen mogelijk niet kunnen worden aangeboden via uw huidige provider.

Kan ik mijn telefoonnummer en/of e-mailadres behouden?
In principe leveren alle providers voor telefoondiensten een optie voor nummerbehoud van uw vaste telefoon. Als u een mailservice via uw huidige provider heeft kan dat niet worden behouden. Het is aan te raden om een email account te regelen bij een ‘gratis’ provider zoals hotmail of google, maar misschien nog beter is een eigen domeinnaam plus email account te regelen bij een hostingprovider. Dit hoeft maar weinig te kosten en bij elke overstap behoudt u uw eigen email adres(sen).

Wat is interactieve televisie, tablet televisie en HbbTV?
Met interactieve televisie van je provider bepaal jij wat je kijkt en wanneer je kijkt. Via de tv-ontvanger kun je gemiste tv-programma’s terugkijken en films huren. Tablet televisie is het kijken van televisie op je tablet via een browser of app. Je kunt bijv. via de browser ook extra diensten als Netflix bekijken of video-on-demand voor films en series. HbbTV staat voor hybrid broadcast broadband televisie en kan extra informatie die naast het tv-signaal wordt meegestuurd weergeven. Tenminste, als de zenders dat signaal leveren, de tv in staat is dat weer te geven en de provider het signaal herkent en kan verwerken.

Kun je via glasvezel 2 tv’s op verschillende kanalen tegelijk kijken?
Ja, in principe wel. Het hangt wel af van de provider hoe dat moet worden opgezet, via een extra settop box of een smartcard in de tv.

Heeft het Internet of Things (IoT) hoge internetsnelheden nodig?
Kenmerk van deze Internet of Things is hun beperkte datagebruik. Deze data, zelfs bij veel apparaten, die over deze mogelijkheden beschikken (misschien al bij u thuis) gebruiken veel minder data dan het streamen van een 4K televisie-uitzending. Het glasvezelnetwerk zal meer dan voldoende capaciteit hebben om hierin te voorzien.

Hoe snel is het glasvezelnetwerk van Glasvezel Noord Lelystad?
Dat hangt natuurlijk af van het toekomstige netwerk, maar dat zal waarschijnlijk liggen tussen de 100 MB/sec en 1 GB/sec. Er worden mogelijk meerdere abonnementen aangeboden, hoe sneller hoe duurder.

Kan ik mij aanmelden als lid?
De stichting heeft geen leden. Pas in een latere fase zal de organisatievorm veranderen en kunt u waarschijnlijk daar aan deelnemen. Wel kunt u zich opgeven als geïnteresseerde via onze contactpagina.

Aansluiten

Moet mijn tuin / bestrating opengebroken worden?
Nee, de glasvezelkabel wordt onder de grond naar de voorgevel van uw huis gebracht. Het kan zijn, dat bij de gevel een gat gegraven wordt om de kabel naar de meterkast te brengen.

Heb ik andere versterkers nodig voor het signaal in de meterkast?
Dat wordt geregeld door uw aanbieder.

Waar kan ik mij aanmelden voor een aansluiting?
U kunt zich nu nog niet aanmelden. Wel kunt u zich opgeven als geïnteresseerde via onze contactpagina. Zo kunnen wij in kaart brengen hoe groot de belangstelling is.

Wanneer krijg ik een glasvezelaansluiting?
Momenteel zijn we nog op zoek naar partijen waarmee we kunnen samenwerken om zowel de infrastructuur als de diensten te realiseren. Zolang dat nog niet is vastgelegd kunnen we geen planning maken.

Vanaf wanneer moet ik betalen?
Pas als de aansluiting is gerealiseerd en de diensten beschikbaar zijn gaat het abonnement in.

Waar wordt het glasvezelmodem geplaatst?
De glasvezel wordt normaal gesproken aangelegd tot in de meterkast. Hier wordt het glasvezelmodem gemonteerd.

Hoe wordt het modem aangesloten?
Pas als de abonnementen bekend zijn is duidelijk of er een monteur het modem komt aansluiten of dat u dat zelf kunt doen. De kosten zijn ook daarvan afhankelijk.

Heeft u in deze lijst niet uw vraag gevonden, dan kunt u contact met ons opnemen.