Waarom Piet Ross secretaris is geworden

secretaris bestuur

Glasvezel, wat moet ik daar nu mee?

Toen mij onlangs gevraagd werd of ik glasvezel wilde dacht ik, “Wat moet ik daar nu mee?”
Maar eigenlijk was dat niet de goede vraag! De vraag had moeten zijn: “Wil je snel internet?”

Alles op een rijtje

Ik had het idee dat ik niet zoveel met internet deed, maar nu ik alles eens op een rijtje gezet heb, ziet het er toch wel anders uit dan ik eerder dacht. Wij maken veel meer gebruik van internet dan wij veronderstelden.

Gepensioneerd echtpaar

Ga maar na: wij zijn met z’n tweeën, gepensioneerd, ik gebruik een desktop verbonden met internet, mijn vrouw heeft een tablet, verbonden met internet, en gezamenlijk gebruiken wij een laptop, ook verbonden met internet die op de eettafel staat en eigenlijk altijd aanstaat.

Desktop, twee tablets en laptop in gebruik

Om het nieuws te lezen, om op buienradar te kijken, als we weg gaan eerst even de verkeersinformatiedienst bekijken of er files staan, om zaken op te zoeken, om bestellingen te doen, om foto’s met de familie te delen, recepten te zoeken, tv kijken, muziek luisteren, bankzaken regelen, e-mailen, chatten met familie en kennissen, online aankopen doen, series downloaden om op vakantie te bekijken en nog veel meer zaken, ik denk dat iedereen dat wel herkent.

Vaste telefoon, twee tv’s en een mediaplayer

Wij hebben nog een vaste telefoonverbinding via internet, ook gebruiken we 2 tv’s, allebei via internet, en o ja, er hangt ook nog een mediaplayer aan het internet.

Mobiele telefoons

Daarnaast allebei een mobiele telefoon die thuis via Wifi met internet verbonden is om een beetje zuinig om te kunnen gaan met de bundel uit ons abonnement, om te bellen, whatsappen, enz.

Slimme energiemeters

En dan hebben we een slimme meter die via internet met de energieleverancier communiceert, evenals een kastje van de stroomleverancier wat via internet precies aangeeft hoeveel stroom wij op elk willekeurig moment gebruiken, zodat we grote stroomverbruikers kunnen opzoeken en eventueel vervangen.

Zonnepanelen

Daarnaast hebben wij zonnepanelen, die ook middels internet verbonden zijn met de stroomleverancier want die moet die gegevens hebben om een goede rekening op te kunnen stellen.

CV-ketel bewaking via internet

Over niet al te lange tijd moeten wij onze cv-ketel vervangen, zonet krijg ik een aanbieding van een bedrijf waar wordt gesproken over een ketel die aan internet hangt en door dat bedrijf continue op afstand bewaakt wordt, en uiteraard zal de thermostaat middels een app bediend kunnen worden.

Steeds meer zaken worden via internet geregeld

Je ervaart nu al dat steeds meer zaken via internet geregeld worden, denk aan alle zaken die je met de overheid regelt, afspraken maken met allerlei instanties waarbij het zo ver gaat dat het alleen nog maar mogelijk is via internet te werken.
In de niet zoverre toekomst zal het gebruik van internet alleen nog meer toenemen, ook voor ons.

Tv stottert

Een paar jaar geleden, toen wij nog niet zoveel gebruik maakten van internet, leek de dataverbinding erg snel!

Nu je het eigenlijk de hele dag door gebruikt merk je al dat het niet zo snel is, je af en toe moet wachten, de TV af en toe stottert, en omdat het zo volledig geïntegreerd is in je dagelijkse gang van zaken begint dat niet alleen steeds vaker te irriteren, maar wordt het soms lastig om goed gebruik te maken van internet.

Provider optimaliseert maar dat blijkt niet voldoende

Onze leverancier (provider) heeft in de afgelopen jaren wel een paar zaken verbeterd waardoor de snelheid iets omhoog is gegaan, maar veel meer blijkt er als gevolg van de gebruikte techniek in de grond niet in te zitten en is ook de wil niet aanwezig om het te veranderen.

Glasvezel, snel internet, ik zeg volmondig ja!

Dus ja, als het gebruik maken van een glasvezelaansluiting de techniek is om ook komende jaren van snel internet gebruik te kunnen maken zeg ik volmondig ja!

Piet wil je secretaris worden van de stichting?

Bij de vraag of ik secretaris van de Stichting Glasvezel Noord Lelystad wilde worden, omdat de huidige secretaris verhuist naar een andere stad (wel met glasvezelaansluiting!) hoefde ik niet lang na te denken. Ik hoop op die manier mee te kunnen werken om snel internet voor onze wijken te bewerkstelligen.

Meer initiatieven in het land

Wij zijn niet de eersten, niet de enige, in het hele land zijn er heel veel initiatieven van bewoners die ons met succes voorgegaan zijn, dus ben ik erg optimistisch dat het ons ook gaat lukken!

Piet Ross

BewarenBewaren

2 gedachten over “Waarom Piet Ross secretaris is geworden”

 1. Mooi overzicht Piet! En kijk naar de toekomst als je de zorg domotica moet gaan gebruiken, dan wil je zonder haperingen met de zorgverlener op afstand communiceren.
  Ander toekomstbeeld, krijg je (klein)kinderen over de vloer? Ze spelen eerst met Lego en spelletjes met de (groot) ouders maar de digitale wereld kan je niet afsluiten, en ze willen Skypen met hun ouders en vriendjes. Mag niet, kan niet, nee ze willen meedoen met de digitale wereld van communicatie en EDUCATIE

 2. Antwoord op de vraag: “Wil je snel internet?” Ja, natuurlijk. Wie wil dat nu niet?

  Piet, je geeft met deze blog een duidelijke toelichting / uitleg op de vragen: waarom en is dit nu echt nodig? De voorbeelden, die je geeft zijn voor iedereen herkenbaar.

  Niemand kan in de nabije toekomst meer zonder snel internet! Zorg en studie op digitale afstand, muziek en video down- en uploaden, winkelen en financiën doen via het internet, met elkaar communiceren, etc. En dit dan met meerdere gezinsleden tegelijk.

  JA, ook in Noord Lelystad gaan wij voor ‘Snel Internet’! Zie: https://www.samensnelinternet.nl/

  Eric Willems
  Flevo Golf Resort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.