Wit, grijs, zwart gebied? Wat is Lelystad Noord eigenlijk?

Wit, grijs, zwart gebied

Wit, grijs of zwart gebied? Als u de kop leest denkt u misschien: waar gaat dit over, Lelystad Noord is toch gewoon een mooi gebied?

Inderdaad maar deze begrippen hebben niets te maken met de kleuren van de kabels of van de huizen, maar alleen of in een gebied al snel internet beschikbaar is, een beetje of helemaal niet.

Begrippen wit, grijs, zwart gebied

Deze begrippen zijn belangrijk als het gaat om de vraag of de overheid bijvoorbeeld zelf een netwerk zou mogen (laten) aanleggen in een gebied, of dat de overheid dat zou mogen financieren, of dat het overgelaten moet worden aan marktpartijen.

Er gelden Europese regels voor de verschillende kleuren gebieden

Witte gebieden

Dit zijn gebieden waar geen aansluiting is op Next Generation Access (snel internet, minimale snelheid van 30 MB/sec) en waar vanuit de markt de komende drie jaren ook geen initiatieven worden verwacht om dit mogelijk te maken.

Grijze gebieden

Dit zijn gebieden waar één breedbandnetwerkexploitant actief is.

Zwarte gebieden

Dit zijn gebieden waar ten minste twee of meer exploitanten aanwezig zijn.

Lelystad Noord is een grijs gebied

In onze wijken wordt het kopernetwerk van KPN niet gezien als een aansluiting op snel internet, maar het kabelnetwerk van Ziggo wel. Dat betekent dus dat onze wijken grijze gebieden zijn, waardoor de rol van de overheid (lees gemeente) beperkt is. Dat is ook de reden dat een bewonersinitiatief de enige mogelijkheid is om een glasvezelnetwerk te laten aanleggen.

Europese definities

In Europees verband is het als volgt gedefinieerd:

Lees de Handreiking goed op weg met breedband waarvan u hieronder een hele korte samenvatting aantreft.

In de regel zal de Europese Commissie zich concentreren op het feit of er wel of niet sprake zijn is van marktfalen. Uitgangspunt van de Europese Commissie is daarbij dat de ontwikkeling van breedband moet worden aangemoedigd op plaatsen waar dat voor commerciële partijen niet interessant is. In de breedbandrichtsnoeren voor staatssteun heeft de Europese Commissie aangegeven voor welke gebieden dit wel en voor welke gebieden dit niet het geval is:

WIT:

Gebieden waar geen breedbandinfrastructuur bestaat of waar particuliere investeerders niet van plan zijn in de nabije toekomst (binnen een termijn van drie jaar) deze infrastructuur aan te leggen, worden als ‘witte gebieden’ aangeduid. Dat zijn vooral plattelandsgebieden met een laag bevolkingsaantal en andere regio’s met weinig dekking.

Onder een bepaalde bevolkingsdichtheid is het voor marktpartijen niet interessant om in zulke gebieden breedband te ontwikkelen. Als investeerders stellen wel van plan te zijn om breedbandinfrastructuur aan te leggen, worden zij geacht de geloofwaardigheid en haalbaarheid van hun plannen te onderbouwen. Steun aan het witte gebied is dan ook zonder meer toegestaan. 96% van de goedgekeurde meldingen bij de Europese Commissie hebben betrekking op financiering aan het ‘witte’ gebied.

In de praktijk geldt: daar waar geen kabel of koper ligt.

GRIJS:

Gebieden waar één breedbandnetwerkexploitant aanwezig is zijn ‘grijs’. In ‘ grijze’ gebieden is
goedkeuring mogelijk mits wordt bewezen dat voor het bereiken van zekere beleidsdoelstellingen een verbetering van het huidige of zelfs een tweede netwerk noodzakelijk is.

In de praktijk kan dit zijn: een gebied waar alleen kabel of alleen koper ligt en men glasvezel zou willen aanleggen. Voornemens van overheidssteun in de grijze gebieden onderwerpt de Commissie aan een zeer grondige beoordeling:

  • Waarom voldoet het huidige netwerk niet?
  • Is er echt geen marktpartij die dit wil uitrollen en is het werkelijk nodig om hierin overheidsgeld te investeren?

Let op, kabel voldoet aan de definitie next generation network waardoor het niet waarschijnlijk is dat staatssteun hier geoorloofd zal zijn. Het niet gereguleerd zijn van de kabel (zie ook in het rapport D: Maatschappelijke digitale diensten pag. 45) geldt niet als argument onder de huidige richtsnoeren staatssteun en breedband!

ZWART:

Gebieden waar ten minste twee of meer exploitanten aanwezig zijn, zijn ‘zwarte gebieden’.
In zwarte gebieden doet er zich, volgens de Commissie, geen marktfalen voor (tenzij het tegendeel kan worden bewezen, maar dat is in de praktijk nog niet gebeurd) en is overheidssteun niet geoorloofd.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Eén gedachte over “Wit, grijs, zwart gebied? Wat is Lelystad Noord eigenlijk?”

  1. Duidelijk verhaal in combinatie met de nieuws brief van vandaag. Het zal je maar overkomen dat je toevallig in een grijs of wit gebied woont. Dan ben je afhankelijk van de winstmaximalisatie van de provider KPN of Ziggo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.